Klasowy dzień dyni

14 listopada klasa 2b obchodziła Święto Dyni. Była to okazja nie tylko do zabawy, ale przede wszystkim doskonała sposobność do edukacji i rozwijania kreatywności uczniów. Dzieci mogły w atrakcyjny sposób zdobyć wiedzę z różnych dziedzin, takich jak biologia, plastyka czy matematyka. Poznały nie tylko walory kulinarne dyni, ale także jej znaczenie kulturowe i artystyczne.

Wszyscy drugoklasiści ubrali się w ubrania w kolorach dyni. Na początku zajęć uczniowie obejrzeli film opowiadający o dyniach. Wspólnie z wychowawcą dzieci zbadały przekrój dyni, ucząc się o jej budowie i częściach oraz liczyły nasiona i dokonywały pomiaru grubości miąższu. Następnie zapisały w zeszycie opis dyni. Każdy z uczniów pokolorował obrazek z dynią, a następnie umieścił go na ramce, która posłużyła do „foto-budki”. Organizacja quizów i zagadek związanych z dynią i jesienią to kolejna aktywność, w której uczniowie wykazali się wiedzą. Dużą popularnością cieszyła się zabawa ruchowa polegająca na rzucanie kasztanami do celu. Uczniowie również rozwijali umiejętności matematyczne. Odbyło się wspólne ważenie dyń, szukanie okazu najcięższego i najlżejszego oraz układanie dyń w kolejności od największej do najmniejszej. Drugoklasiści poznali jednostki wagowe. Aktywności kulinarne zaangażowały uczniów i pozwoliły im odkryć smakowe walory dyni. Dzieci przygotowały ciasto dyniowe i ciasteczka (paluchy wiedźmy), po upieczeniu udekorowały je lukrem i jadalnymi pisakami. Łasuchy spałaszowały ze smakiem dyniowe pyszności. Na zakończenia klasowego Dnia Dyni każdy mógł zrobić zdjęcie w „dyniowej foto-budce”.

Dyniowy dzień, w klasie 2b stworzyć atmosferę pełną jesiennych barw i kreatywności. Dzień ten stał się nie tylko źródłem radości, ale także cenną lekcją o przyrodzie, zdrowym odżywianiu i tradycjach związanych z jesienią.

Bożena Gąsowska

Barbara Konończuk

Ewa Sac