ZDROWO I KOLOROWO W KLASIE 3b
Dzisiaj uczniowie klasy 3b wykonywali ,,wiosenne kanapki”. Wcześniej, bo na początku kwietnia założyli parapetową hodowlę szczypiorku, rzeżuchy, koperku, natki pietruszki i selera.
Zieleninka wyrosła dorodna, więc trzeba było ją wykorzystać. Każdy przyniósł z domu swoje ulubione pieczywo, wędlinę, gotowane na twardo jajka, ser i inne kolorowe dodatki: ogórki, rzodkiewki, paprykę, pomidory. Przy okazji przypomnieliśmy o tym, jakie znaczenie dla naszego zdrowia ma spożywanie owoców i warzyw i jak ważna jest własna ekologiczna uprawa warzyw i nowalijek w naszych przydomowych ogródkach. Podczas degustacji uczniowie stwierdzili, iż kanapki wykonane własnoręcznie smakują wyjątkowo i mogliby je robić codziennie. Przy okazji spróbowali też ziołowej herbatki sporządzonej z tegorocznej młodej pokrzywy, mięty, kwiatów forsycji, czarnego suszonego bzu i płatków nagietka. Pomimo tego, iż nie była słodka, wszystkim smakowała, a jej kolor był wyjątkowy.
Wszystkich gorąco zachęcamy do korzystania z dobrodziejstw MATKI NATURY !
Wychowawca Ewa Zielińska