Za nami cykl kulinarnych warsztatów edukacyjnych w Programie dla szkół!

Dzięki staraniom pedagoga szkolnego p. Ewy Bielawskiej, psychologa – p. Eweliny Ostapczuk i pedagoga specjalnego – p. Emilii Artemiuk w Szkole Podstawowej w Gródku odbywały się warsztaty w  dniach 8.9.04.2024 rok. Wzięli w nich udział wszyscy uczniowie klas I-V. Warsztaty prowadzili edukatorzy: p. Magdalena Prosnowska, p. Michał Sosnowski i p. Dariusz Staniewski z „Inter-Edu Dawid Kubacki”.

Program dla szkół to nie tylko udostępnianie dzieciom owoców i warzyw oraz produktów mlecznych, ale również edukacja. Dzięki działaniom organizowanym bezpośrednio przez szkoły uczestniczące w programie, a także przedsięwzięciom organizowanym przez KOWR i finansowanym z budżetu programu może on być jeszcze skuteczniejszy we wspólnych staraniach o zdrową dietę dzieci.

W myśl zasady „pokaż mi a zapamiętam, pozwól mi zrobić a zrozumiem” stawiamy na aktywny udział i zaangażowanie dzieci w tematykę zdrowego odżywiania. Dzieci miały okazję aktywnie spędzić czas, np. przyrządzając zdrowe przekąski.

Poprzez połączenie zabawy, aktywności i nauki, dzieci pod opieką dietetyków mogły wspólnie poznawać tajniki zdrowej diety, pochodzenia produktów i niemarnowania żywności oraz gospodarowania odpadami.

Nawyki żywieniowe kształtują się od najmłodszych lat, dlatego tak ważna jest edukacja żywieniowa. Celem warsztatów było promowanie zasad zdrowego żywienia, odkrywanie nowych smaków, nauka oznaczeń produktów wysokiej jakości. Czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci…

Dzieci uczestnicząc w warsztatach poznały dobre nawyki żywieniowe i wartościowe produkty spożywcze.